Samen voor Heerlen

Regionaal channel

Vraag

20 januari 2022
Profielfoto van Iris Beckers
Maatschappelijk Werker

“Wat te doen met een onverzekerde mevrouw die in het ziekenhuis ligt vanwege een CVA, halfzijdig verlamd is en eigenlijk naar de revalidatiekliniek moet, maar dit niet kan vanwege het niet hebben van een verzekering”

Toelichting

Meneer en mevrouw zijn bij mij terecht gekomen na een melding van de dokter die aangaf dat mevrouw nog geen verzekering had en of ik hierbij kon helpen. Hier is een tijd overheen gegaan omdat het moeilijk is om meneer te bereiken, maar ook om afspraken te maken vanwege zijn werk. Meneer is Amerikaans en werkt op een basis hier in de buurt. Mevrouw is ook van buitenlandse komaf en is 16-20 jaar geleden met meneer naar Nederland gekomen. Hiervoor is zij getrouwd geweest met een buitenlandse man in een buurland, gescheiden, huidige vriend tegengekomen en meegekomen naar Nederland. Mevrouw heeft een buitenlands paspoort dat nog loopt tot 2024, echter zie ik geen geldig verblijfsdocument hierin. In haar oude paspoort zitten (denk ik) visa's waar 2004 op staat. Precies weet ik het niet omdat ik de taal niet helemaal begrijp.
Vorige week belde de POH mij met de mededeling dat mevrouw opgenomen is in het ziekenhuis met een CVA en dat zij nu halfzijdig verlamd is. Mevrouw moet eigenlijk naar de revalidatiekliniek, maar dit kan niet omdat mevrouw niet verzekerd is.
Ik heb het een en ander proberen uit te zoeken, erachter gekomen dat beide niet ingeschreven staan. Meneer heeft een privilege status vanwege zijn werk en hoeft dus niet ingeschreven te staan in een register hier. Meneer is ook verzekerd vanuit zijn werk. Mevrouw is niet geregistreerd, niet verzekerd. Ik heb o.a. gebeld met IND, Buitenlandse Zaken, Nederland Wereldwijd en Nederland als Gastland en niemand wist of mevrouw hier legaal aanwezig is of wat ik moet doen om haar te kunnen registeren, een verzekering aan te vragen en van vervolgzorg te kunnen laten voorzien. Zover ik begrepen heb kan ik mevrouw niet inschrijven omdat zij uit het buitenland komt en kan ik dus ook geen BSN of verzekering regelen voor haar.

Meneer zou mevrouw blijkbaar kunnen 'aanmelden bij een bepaald programma' op de basis waar als zijnde zijn partner waar zij (denk ik) dan ook mee zou kunnen gaan op zijn polis. Echter is dit niet zeker en weet hij mij hierin ook geen duidelijkheid te verschaffen.
Mij werd zojuist door de medisch maatschappelijk werker van het ziekenhuis verteld dat morgen een gesprek zou zijn met het ziekenhuis waarin meneer zou worden medegedeeld dat hij ofwel flink bedrag vooraf moet betalen aan de revalidatiekliniek (heeft hij niet) of dat mevrouw mee naar huis zal komen. Echter de woning waarin zij nu verblijven is absoluut niet rolstoeltoegankelijk.

Iemand advies of al ervaring met deze situatie?

Werkgebied

Werkzaam als Maatschappelijk Werker bij Heerlen Stand-BY, in Heerlen

Profielfoto van Lilian Tacke
Intake

https://www.hetcak.nl/zakelijk/regelingen/onverzekerbare-vreemdelingen

Misschien hebben we hier iets aan.

Groetjes,
Lilian

Profielfoto van Hetty Koenraads
Psychiatrisch Maatschappelijk Werker / Equine Assisted Therapist

Hallo Iris, eerste waar ik aan denk is ook mee gaan op de verzekering van de man. Hoe kan het dat je daar geen duidelijkheid over krijgt. Op de basis moeten toch medewerkers zijn die ondersteunen bij regelzaken.

Andere wat me invalt is navraag doen bij een vertaalbureau om te zien wat er nu precies in de paspoorten van mevrouw staat - of bij het Tolk-vertalers-instituut.

Zonder status geen BSN, geen inschrijving, geen verplichtte verzekering.

Lastige situatie... snap dat je vast loopt. Is er netwerk? Een plek waar deze vrouw kan blijven met rolstoel?
Totdat er budget is voor behandeling.

Tot slot denk ik aan het aanschrijven van een fonds dat zich richt op zorgkosten. Crowdfunding...?

Veel succes.

Profielfoto van Moniek Offermans
ACT-Coach/Mind-Walk trainer/Trainer Mindfulness voor kinderen

Hallo Iris,

ik stuur je een pb...

Groetjes Moniek

Profielfoto van Erna Vromen
Projectmedewerker Meditta Ouderenzorg

Hoi Iris

Heel complex je casus. Misschien kan je met CZ bellen en het uitleggen. Mogelijk dat er een uitzondering kan worden gemaakt op humaniaire gronden totdat dit alles is geregeld. Mogelijk dat zij financien uit een of ander fonds kunnen halen. Of mogelijk kunnen ze je verder helpen hoe dit te regelen.

succes groetjes Erna Vromen