Samen Heerlen Gezond

Regionaal channel

Vraag

11 november 2021
Ambulant begeleider

“Tips gevraagd voor onkosten vergoeding/vervoer naar AZM voor cliënt (met ziek zoontje)”

Toelichting

Hallo collega’s,
Wil iemand even met mij meedenken? Ik werk als begeleider bij een gezin met drie kinderen. Beiden ouders hebben een uitkering bij de gemeente.

2 weken geleden is hun jongste zoontje (5) opgenomen in het ziekenhuis met een schedelbasisfractuur en bloeding in zijn hersenen. Dit is gelukkig goed afgelopen, hij is inmiddels weer thuis. Echter zullen ze regelmatig naar ziekenhuis Maastricht moeten gaan voor controles. Echter zijn er geen financiële middelen om daar te komen en geen netwerk die hen hierin kan ondersteunen. Ze staan onder bewind ivm schulden. Een taxi kunnen ze niet betalen en de basisverzekering vergoedt de kosten niet.

Ik heb geprobeerd om via sociaal maatje een aanvraag te doen, voor een maatje die met hun wilt rijden. Maar bij sociaal maatje is een stop voor nieuwe aanvragen.

Ik heb WMO proberen te bellen voor eventueel aanvraag omnibuzz, maar zij rijden volgens mij niet tot Maastricht en het nadeel zou zijn dat de rit te lang zou duren en het wachten op de terugreis. Dit ook omdat hun zoontje extreem veel last heeft van externe prikkels en ook nog door alles snel vermoeid is.

Tevens heb ik geprobeerd om teamleider inkomen te benaderen of zij kan meedenken.

Zijn er misschien nog andere opties, waar ik mogelijk niet aan hebt gedacht? Alvast bedankt voor het meedenken.

Werkgebied

Heerlen Stand-By! SBT1 Mariade-Mariagewanden 

Ambulant gezinsbegeleider

Dag,
Ik heb altijd begrepen dat de kosten voor de kinderen altijd veilig gesteld worden door de schuldhulpverlener. Het lijkt mij dat het met hen opgepakt moet worden. Noodzakelijke onkosten voor kinderen gaan bij mijn weten nog altijd voor op de aflossingen van de schulden. Dat betekent niet meer geld in handen van de ouders maar wel dat de kosten van vervoer worden betaald.

Doe een oproep voor een vrijwilliger in het buurtnetwerk. Er moet een aardige meneer of mevrouw zijn dit dit wil doen voor het gezin.

En meld ze aan bij buurtgezinnen.nl. zijn actief in Maastricht. (ook voor de andere kinderen)

Huisarts, bestuurder Huisartsen OZL

Cindy ,


Hier aanvraagformulier als voorbeeld van CZ
https://www.cz.nl/-/media/formulier/declaratieformulier-reiskosten-ouders.pdf

Wijkverpleegkundige

Allereerst kun je bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvragen voor zittend vervoer (of heb je dat al gedaan?). Lukt dat niet dan kun je bij de zorgverzekeraar vragen om een zgn hardheidsclausule (uitzondering waarmee je in sommige gevallen toch vervoerskosten vergoed krijgt). Indien ook die wordt afgewezen, is naast de regiotaxi misschien Valys een optie om met de WMO consulent te bespreken.
Als dit allemaal tot niets leidt, zou ik gaan overleggen met de bewindvoerder: deze gaat over de keuze om extra geld vrij te maken tbv medisch noodzakelijke zaken en weet alles over eventuele mogelijkheden wat betreft belastingaftrek.

Persoonlijk begeleider

Ik weet niet of zij in Heerlen wat bieden, maar automaatje van Impuls kan misschien wat betekenen.
groetjes Astrid