Samen voor Heerlen

Regionaal channel

Vraag

11 november 2021
Profielfoto van Tom Cosemans
Intaker Heerlen Stand-by

“Bij welke organisatie kan ik terecht? Hulp gezocht om een rolstoelafhankelijke mevrouw aan de voordeur klaar te zetten voor dagbesteding.”

Toelichting

In het verleden zou dit een vraag zijn die, bijvoorbeeld, bij buurthulp gesteld kan worden. Echter bestaat dit niet meer. Eigen netwerk werkt overdag en kan dus ook niet. Thuiszorg geeft aan dit niet structureel te kunnen oppakken. Buren zijn ook allemaal op leeftijd. Waar zou ik nog met deze vraag terecht kunnen?

Een bejaarde mevrouw wil graag naar dagbesteding. Binnen de woning verplaatst ze zich met rollator echter buiten de woning is ze afhankelijk van een rolstoel. Ze kan zich niet zelf hierin verplaatsen vanwege problemen met haar handen en is dus van iemand afhankelijk die haar duwt. Voor de dagbesteding moet ze aan de voordeur van het appartementencomplex klaarstaan voor vervoer. De chauffeur mag de bus met cliënten niet alleen laten om mevrouw op de 3e verdieping te gaan halen.

Werkgebied

Hoensbroek Centrum

Profielfoto van Kitty Janssen
Wijkverpleegkundige

Tom, wat een herkenbaar probleem. Wij hebben dit zelfs een keer meegemaakt bij een cliënt die in het zelfde gebouw als waar ze woonde naar de dagbesteding wilde: er waren geen mogelijkheden voor vervoer (want er rijdt geen busje over de galerij ;-p ).
Uiteindelijk hebben we dit gelukkig op weten te lossen dmv inzet van vrijwilligers, maar dat viel nog niet mee en bood ook niet altijd de nodige continuïteit.
Ben heel benieuwd naar andere mogelijkheden, want het komt steeds vaker voor in allerlei varianten.

Profielfoto van Kelly Thijssen
Thuisbegeleider

Een aantal gedachtes van mij:
-Zijn er mogelijkheden dat de taxi deze mevr als eerste ophaalt?
-Of is het mogelijk dat de medewerker van de dagbesteding mee reist om deze client te begeleiden.
Dit zijn vaak lastige vragen waarin je ziet dat waar in het verleden dit structureel was dat mensen aan de deur opgehaald werden nu dit soort mensen tussen wal en schip vallen.
Ik ben pro zelfregie maar dit soort vragen komen steeds vaker.

Mevr is nu niet in staat zichzelf buitenshuis te verplaatsen.
Zou dit ook nog een vraag kunnen zijn van deze mevr.
Eventueel kijken mbv een ergotherapeute hoe mevr zich wel kan verplaatsen?

Profielfoto van Miranda Monsuwe van Teylingen
Beleidsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Gekke vraag misschien, maar als mevrouw zich met een rollator kan verplaatsen dan kan ze toch ook zelf met rollator en lift naar beneden gaan. Ze kan toch op de rollator gaan zitten en dan wachten tot chauffeur daar is. Eventueel jas meenemen of al aandoen.
Is er geen organisatie die vrijwilligers heeft die mensen met dit soort problemen helpt, ter ondersteuning vd mantelzorgers.
Gr Miranda